1. Ayam yang Telah di potong dan dibasuh bersih : Seokor atau sebelah(setengah ekor)...
2. Garam
3. Gula atau Madu
4. Ajinamoto atau Perencah secukup rasa(Maggie)... (kalau tak nak pun boleh)
5. Serbuk Kari
6. Bawang Putih
7. Bawang Merah
8. Sedikit Halia
9. 2 Batang serai yang dihiris
10. Serbuk Kunyit
Cara-Cara
1. Kisar Bawang Putih, Bawang Merah, Halia, Serai , Garam, Gula atau madu, Perencah Secukup Rasa (Jika tak nak letak pun boleh).
2. Gaulkan ayam tadi bersama bahan-bahan yang telah dikisar serta campurkan 2 sudu serbuk kunyit dan 3 sudu serbuk kari.Gaul hingga sebati.
3. Perapkan ayam selama 2 jam.(lebih lama lebih bagus)
4. Ayam yang telah diperap boleh digoreng.
0 99 Komen Sini:
Post a Comment
Thank You for your comment... Sila Datang lagi